logo fokkelien

 AstroCursus

Ronden van de Noordknoop

een verkennend onderzoek / Vooraf

Een vraag van een cliënt bracht me ertoe de ronden van de maanknopen door de dierenriem eens wat nader te bestuderen. Omdat dit verhaal niet alleen is bedoeld voor astrologen, heb ik een korte toelichting geschreven op astrologische termen, afkortingen en symbolen. Je kunt deze begrippenlijst downloaden via de link in de rechterkolom.

Op 5 december 2021 plaatste ik een berichtje op mijn eigen Facebookpagina, op AstroCursus, en bij Astrologieblog. Ik vroeg lezers een mail te sturen met informatie over wat er speelde op en rond de datums dat de Noordknoop terugkeerde op zijn geboortepositie (conjunctie), en wat er aan de hand was als hij recht tegenover de Noordknoop in de geboortehoroscoop stond (oppositie).

Ik had gedacht dat er misschien 8 à 10 reacties zouden binnenkomen, maar binnen een week waren het er al ruim 20. Een deel daarvan was van mensen die om allerlei redenen niet mee gingen doen, maar me wel succes wensten en benieuwd waren naar de resultaten. Tegen oudejaar had ik zo'n 40 reacties binnen. Daaronder waren 18 voor mijn doel bruikbare inzendingen. Dankzij de kwaliteit daarvan bood het materiaal meer dan genoeg aanknopingspunten voor een “echt” artikel. Ik ben de inzenders daar zeer dankbaar voor!

In de “Inleiding” beschrijf ik wat maanknopen zijn en wat hun betekenis is in de astrologie. Verder ga ik kort in op de onderzoeksvragen en de opzet van het onderzoek. De rest van het artikel gaat over de resultaten en aandachtspunten voor vervolgonderzoek. Het geheel eindigt met een voorbeeld uit mijn eigen leven. Aan de hand daarvan illustreer ik de werking van de “knopencyclus” in verband met twee ronden van Saturnus en de progressieve Maan (zie voor deze termen de begrippenlijst).

De eerste versie van dit artikel verscheen op 10 februari 2022. Omdat ik op 4 maart 2023 bij de NVWOA een lezing geef over de ronden van de Noordknoop, heb ik het geheel nog eens kritisch doorgewerkt en hier en daar aangepast en verduidelijkt. Het resultaat is een tweede versie van zowel het artikel als de begrippenlijst.

Fokkelien von Meyenfeldt
Versie 2, 23 februari 2023


Naar artikel
Naar begrippenlijst


Downloads Noordknoop

Hieronder kun je de begrippenlijst en het volledige artikel downloaden. Beide verschijnen in een apart venster. Als je het verhaal online leest, heb je zodoende de begrippenlijst onder handbereik:

• Begrippenlijst
• Volledig artikel
• Presentatie van 4 maart 2023.

Astrocursus,
algemene info

Op deze site
Home | NAAR BOVEN | sitemap

Laatste versie: dinsdag 21 maart 2023