logo fokkelien

 AstroCursus

Over de website AstroCursus

Omdat ik een journalistieke achtergrond heb en bovendien enkele studieboeken heb geschreven die jarenlang goed verkocht zijn, vragen mensen mij weleens waarom ik geen boeken over astrologie schrijf. Ik heb dat nooit gewild: er bestaat al zo veel op dit gebied, en bovendien is een boek statisch. Als het eenmaal in de winkel ligt, moet het een tijdlang mee in een vorm waarmee ik al niet meer 100 procent geluk­kig ben op het moment dat het boek op de markt komt. Ik vind dat altijd zeer frustrerend.

Op een mooie zomermiddag in mijn tuin ontstond het idee dat ik toch maar eens over astrologie moest gaan publiceren, en waarom niet via een website? Ik had er tenslotte al meer gemaakt en al die jaren studie, horoscopen trekken en workshops geven hebben inzichten opgeleverd die je lang niet altijd bij anderen vindt en die ik zou kunnen delen. Heel toepasselijk ben ik deze site dan ook begonnen in de zomer van 2004, precies 40 jaar nadat ik mijn eerste horoscopen trok. Met dank aan mijn neef Jochem.

Facelifts in 2009 en 2014 & 2015

In juli 2009 bestond deze website vijf jaar. Het werd dus hoog tijd om hem een facelift te geven. Igor Komarov, destijds student aan de opleiding Bedrijfskundige Informatica van Saxion Hogeschool Deventer, ontwierp en bouwde de nieuwe site. Hij maakte er ook een CMS bij, zodat ik zonder html te gebruiken teksten kon wijzigen en toevoegen.
In april 2014 vond ik het weer hoog tijd worden voor een herziening. Ik wilde geen CMS meer, want ik ben toch te veel programmeur om me te laten vastpinnen door allerlei voorgestructureerde zaken, en bovendien is er voor een CMS meer beveili­ging nodig om het systeem te beschermen tegen allerlei hackers die ermee willen knoeien. Ik ben dus weer terug met een eigen ontwerp en zelf gemaakt html, php en css. Onderdelen uit Igors ontwerp heb ik behouden, zoals de balk aan de kop van iedere pagina en de platen bij de portretten en elementen.

Inhoudelijke ontwikkelingen in 2015 en daarna

Bovendien heb ik inhoudelijk een flinke ontwikkeling doorgemaakt. De laatste jaren werk ik niet meer hoofdzakelijk alleen als astroloog, maar heb ik veel meer contac­ten met collega's. Dat is altijd erg goed voor je inzichten. Bovendien heb ik veel studie gedaan naar en lezingen/cursussen gegeven over de geschiedenis van de astrologie, en daarbij ook originele bronnen bestudeerd. Dit blijkt zo interessant dat ik me er nog veel verder in ben gaan verdiepen. In 2016 heb ik lezingen gegeven over astrologie en wetenschap, en over mijn onderzoek naar (astro)meerlingen. Het repertoire is dus uitgebreid. Voor een deel zijn de resultaten al terug te vinden op de site, zie rubriek Artikelen.

Uitstel door ziekte

Het is duidelijk, AstroCursus is niet alleen qua vorm, maar ook qua inhoud aangepast. Aanvankelijk dacht ik dat ik inhoudelijk niets zou veranderen aan de 12 portretten en de lessen 2-4 van de Basiscursus, maar ook daar ben ik aan het aanpassen gegaan. Over het uiteindelijke resultaat ben ik op dit moment (23 maart 2015) heel tevreden - voor zolang het duurt…

In februari 2014, al voor ik begon aan de herziening van de site in april, werd ik ziek en bleef ik maandenlang met mijn gezondheid sukkelen. Ik moest het werk aan de site staken, maar inmiddels ben ik voldoende in orde om de klus weer op te pakken. In de kerstperiode 2014 kreeg ik te horen dat de site niet meer te zien was, alleen de homepage en de sterrenhemel van Igor. Toen kon ik het nog niet aan, maar nu neem ik een week de tijd om de hele zaak weer op de rails (en de server!) te krijgen.

Alsof het zo moest wezen, maar zodra ik echt mijn tanden in de herziening zette, werd ik weer een paar weken ziek. Daardoor duurde het allemaal langer dan ik had gehoopt, maar uiteindelijk is het dan toch gelukt.

Facebook en Astro Extra

In 2016 heb ik een facebookpagina AstroCursus geopend (waar ik nog steeds niet erg handig mee omga…) en heb ik nieuw materiaal geplaatst op het weblog Astro Extra. Zelf ben ik vooral blij met mijn serie over Astrologie & dieren, met name honden. De horoscopen van Raffie de Basenji en zijn broertjes en zus hebben me flink vooruit geholpen in mijn ideeën over dit onderwerp èn over verfijning van mijn analyses van meerling-horoscopen. Het artikel staat op Astro Extra onder het label ‘Astrlogie en Dieren’.Fokkelien von Meyenfeldt
zomer 2004,
bijgewerkt april 2009, maart 2015, januari 2017, oktober 2020

Links

Op deze site

Organisaties

  • ASAS: de Astrologische Associatie, vakvereniging voor astrologen
  • AVN: Astrologische Vakvereniging Nederland
  • NVWOA: Nederlandse Vereniging tot Wetenschappelijk Onderzoek naar de Astrologie
  • WVA: Werkgemeenschap van Astrologen

Software & service

Hier alleen links naar bijzondere Nederlandse sites:

  • Planetdance: astrologieprogramma, gratis voor de PC, €3 voor Android mobiele apparatuur in de Google Playstore
  • Newcomb: astrologieprogramma van Johan Ligteneigen
  • RadixPro: website van Jan Kampherbeek, met astronomische formules voor astrologen, het huizenproject (zie ook Artikelen op deze site), downloads (een mooi astrologiefont!), Enigma (zijn astrologieprogramma in ontwikkeling) en astrologische boeken.

Boeken en uitgevers

Online diensten

  • Astrodienst: alle mogelijke ondersteuning voor astrologen, biedt tevens interessante informatie voor mensen zonder astrologische kennis


Home | NAAR BOVEN | sitemapLaatste versie: zaterdag 10 oktober 2020