logo fokkelien

 AstroCursus


Vaste sterren 1938-2082

In dit artikel vind je twaalf tabellen, waarin per dierenriemteken de vaste sterren vermeld staan op volgorde van hun plaats binnen het teken. In totaal zijn er 112 sterren in verwerkt, zie de inleiding. In de tabellen zijn de posities tussen 1938 en 2082 opgenomen, zodat je heel snel voor een bepaald jaar kunt zien waar een vaste ster precies staat. Verder vind je o.a. informatie over de helderheid (magnitude), de orbs en over hun aard: zijn ze kwaadaardig of juist niet, op welke plane(e)t(en) lijkt de werking? In de loop van de jaren heb ik ervaringen met vaste sterren in mijn meerlingenonderzoek vastgelegd. Ik ben nu bezig een en ander te verwerken, en ik voeg van tijd tot tijd informatie toe over de werking van specifieke vaste sterren, zie het hoofdstuk Duiding en bronnen. Er staan al wat gegevens in, successievelijk voeg ik meer informatie toe. De namen van sterren waar al iets over duiding is vermeld, zijn vet gedrukt.
Aan het eind van dit artikel is een alfabetische sterrenlijst opgenomen waarin wordt verwezen naar de bijbehorende tekens.

Inhoud

Inleiding
Over de tabellen
De twaalf tabellen:
 
Ram Stier Tweelingen Kreeft
Leeuw Maagd Weegschaal Schorpioen
Boogschutter Steenbok Waterman Vissen
Duiding en bronnen
Sterren van A tot Z

Inleiding

Bij het werken met vaste sterren wordt alleen de conjunctie gebruikt. Je kunt ze bestuderen in de geboortehoroscoop, maar ook het bekijken van progressies levert interessante resultaten.
Beginnende astrologen vinden het vaak niet opwekkend om iets met vaste sterren te doen, want beschrijvingen van hun werking zijn zwaar geladen, zelfs als die positief is. Echter, dit is nog een rest uit oude tijden, toen het lot van de mens c.q. de wereld als een onontkoombaar noodlot werd beschouwd. Ook over de werking van Zon t/m Saturnus werden toen de meest rampzalige dingen geschreven. Wat de ouden beweren is geen onzin, maar enige nuance is wel op zijn plaats. De duidingsvoorbeelden van Oscar Hofman in zijn boek Vaste sterren in de horoscoop (pp 122-228) zijn goede voorbeelden van hoe je dat kunt aanpakken.
Het is interessant om te zien hoe bepaalde betekenissen zijn ontstaan en daarom is mythologie van belang voor een dieper inzicht in het onderwerp. De invloed van Algol zou bijvoorbeeld fataal zou zijn, omdat de ster geen vaste magnitude (helderheid) heeft. Dat veranderlijke vond men verdacht, vandaar de naam “Rasj al-gol” (hoofd van de duivel). Die argwaan tegen veranderlijkheid vind je overigens wereldwijd. In de Chinese en Japanse mythologie bijvoorbeeld speelt de vos een belangrijke en kwaadaardige rol: hij zou van gedaante kunnen veranderen, en dat zag men als duivels.

De boeken van Hofman (Appendix A, pp 229-268) en Johan Ligteneigen, De Vaste Sterren in de Astrologie (hfs. 11, pp 299-406) bevatten beide een alfabetische lijst van de door hen besproken 112 resp. 126 vaste sterren met hun betekenis. Beide overzichten zijn duidelijk. Aan de wat rommelige informatie op de website van King moet je even wennen, maar hij geeft uitvoerige beschrijvingen van 141 sterren: King, fixed stars. Bij de verschillende conjuncties die hij bespreekt, vermeldt hij namen van mensen die deze in hun horoscoop hebben, wat vaak verhelderend is. Hoe dat ook zij, kijk en vergelijk en blijf kritisch!

Let op:
De twaalf tabellen en de duidingen van de sterren zijn in dit artikel geordend per dierenriemteken. De tekens zijn geen sterrenbeelden. Ptolemaios heeft in de tweede eeuw nC de dierenriem in 12 delen van 30° verdeeld, te beginnen bij het lentepunt. De posities van deze segmenten blijven altijd gelijk, maar de sterrenbeelden verschuiven, zij het zeer langzaam, gezien de precessie van de aardas. De ster Al Pherg bijvoorbeeld staat in het teken Ram, maar is in werkelijkheid te vinden in het sterrenbeeld Vissen. Bovendien zijn de sterrenbeelden heel verschillend van grootte. Kreeft is bijvoorbeeld klein, Maagd zeer groot. De sterrenbeelden of constellaties worden in de tabellen vermeld in kolom 7. Ken je alleen de naam van een ster en wil je er meer van weten, ga dan naar het hoofdstuk Sterren van A-Z, daar vind je een link naar de juiste tabel.

Het bestuderen van de vaste sterren in een horoscoop heeft zeker toegevoegde waarde voor de duiding, maar je zult de beschrijvingen uit de oudheid wat moeten aanpassen aan onze tijd. Het is mijn bedoeling aan dit document verwijzingen naar bronnen toe te voegen, plus commentaren van mijzelf over de werking zoals ik die heb waargenomen in o.a. mijn onderzoek naar meerlingen en astromeerlingen. Juist in een aantal sterk op elkaar lijkende horoscopen, waarbij de één een bepaalde conjunctie wel heeft en de ander(en) nét niet, kun je vrij nauwkeurig bepalen hoe zo'n positie in de praktijk uitwerkt. Je ziet dan ook dat oude teksten heel beeldend kunnen zijn.
Overigens kun je vaststellen dat bepaalde graden inderdaad minder gelukkig zijn, en dat zo ongeveer een eeuw lang mensen die op een bepaalde dag geboren zijn, duidelijk onfortuinlijker of juist opvallend fortuinlijker zijn dan gemiddeld. Maar vaak vind je niets of weinig terug van al die ellende die een bepaalde ster zou veroorzaken, zie bijvoorbeeld de duiding van Algol.

Deventer, Fokkelien von Meyenfeldt
Versie 1 (niet gepubliceerd): najaar 2021, eerste publicatie: 15 oktober 2023

Naar “Inhoud”

Sterren van A tot Z

In onderstaande tabel zijn de vaste sterren alfabetisch geordend met achter hun naam het dierenriemteken waarin ze in 2010 stonden. Ook alternatieve namen zijn in de lijst opgenomen. Klik op het dierenriemteken naast de ster waarover je meer wilt weten, en je komt bij de juiste tabel terecht. De A-Z sterrenlijst hieronder is in twee delen gemaakt: van A-M en van N-Z. Daar zit geen diepe gedachte achter, maar een fout in mijn planning. Ik had de structuur niet goed doordacht, en dat kon ik simpel oplossen door deze tweedeling toe te passen; het alternatief was om de hele zaak opnieuw op te zetten. Dat was me toch wat te veel, vooral omdat het voor de bruikbaarheid van de tabel nauwelijks iets uitmaakt.

  A
Achernar
Acrab, zie Graffias
Acrux
Acubens
Aculeus
Acumen
Adhafera
Agena
Al Hecka
Al Pherg
Albireo
Alcyone
Aldebaran
Algenib
Algenubi, ook: Ras
  Elased Australis
Algol
Algorab
Alhena
Aljabha
Almach
Alnilam
Alphard
Alphecca
Alpheratz
Altair
Antares
Arcturus
Armus
Ascella
Asellus Australis
Asellus Borealis,
  zie resp. Zuid-
  en Noord-Asellus
 
Vissen

Schorpioen
Leeuw
Boogschutter
Boogschutter
Leeuw
Schorpioen
Tweelingen
Ram
Waterman
Tweelingen
Tweelingen
Ram
Leeuw

Stier
Weegschaal
Kreeft
Leeuw
Stier
Tweelingen
Leeuw
Schorpioen
Ram
Waterman
Boogschutter
Weegschaal
Waterman
Steenbok


B
Baten
Bellatrix
Betelgeuze
Bos
Bungula,
  ook: Toliman

C
Canopus
Capella
Caphir
Capulus
Castor
Castra
Copula

D
Dabih
D(h)eneb Adige
D(h)eneb Algedi
D(h)eneb Kaitos,
   zie Difda
D(h)eneb Okab
Denebola
Difda,
  ook: D(h)eneb Kaitos
Dirah,
  ook: Tejat Posterior
Dorsum
Dschubbe, zie Isidis

E
El Nath
Ensis

 
Ram
Tweelingen
Tweelingen
Waterman
SchorpioenKreeft
Tweelingen
Weegschaal
Stier
Kreeft
Waterman
Maagd


Waterman
Vissen
Waterman


Steenbok
Maagd
Ram

Kreeft

WatermanTweelingen
Tweelingen

F
Facies
Fomalhout
Foramen

G
Giedi
Graffias, ook: Acrab

H
Hamal
Han
Hercules, zie Pollux
Hyaden

I
Isidis, ook: Dschubbe

K
Kaitos
Khambalia

L
Labrum
Lesath

M
Manubrium
Markab
Markeb
Menkalinan
Menkar
Mintaka
Mirach
 
Steenbok
Vissen
Weegschaal


Waterman
Boogschutter


Stier
Boogschutter

Tweelingen


Boogschutter


Ram
Schorpioen


Maagd
Boogschutter


Steenbok
Vissen
Maagd
Kreeft
Stier
Tweelingen
Stier
  Naar “Inhoud”
 

  N
Nashifa/-shira
Noord-Asellus, ook:
  Asellus Borealis
Noordschaal
Nunki, zie Pelagus

O
Oculus

P
Pelagus, ook: Nunki
Phact
Pleiaden
Polaris
Polis
Pollux
Praesepe
Prima Hyadum
Princeps
Procyon
Propus

R
Ras al Haque
 
Waterman
Leeuw

SchorpioenWaterman


Steenbok
Tweelingen
Tweelingen
Tweelingen
Steenbok
Kreeft
Leeuw
Tweelingen
Schorpioen
Kreeft
Kreeft


Boogschutter


 
Ras Elased Australis,
  zie Algenubi
Rastaban
Regulus
Rigel

S
Sabik
Sadalmelek
Sadalsuud
Scheat
Seginus
Sharatan / Sheratan
Sinistra
Sirius
Skat
Spica
Spiculum

T
Tejat (Prior)
Tejat Posterior, zie Dirah
Terebellum
Toliman, zie Bungula
 


Boogschutter
Leeuw
Tweelingen


Boogschutter
Vissen
Waterman
Vissen
Weegschaal
Stier
Boogschutter
Kreeft
Vissen
Weegschaal
Steenbok


Kreeft


Steenbok
U
Unukalhai

V
Vega, zie Wega
Vertex
Vindemiatrix

W
Wasat
Wega

Y
Yed Prior

Z
Zaniah
Zavijava
Zosma
Zuid-Asellus, ook:
  Asellus Australis
Zuidschaal
 
SchorpioenRam
Weegschaal


Kreeft
Steenbok


Boogschutter


Weegschaal
Maagd
Maagd
Leeuw

Schorpioen

Naar “Inhoud”Home | NAAR BOVEN | sitemap
Laatste versie: vrijdag 10 november 2023