logo fokkelien

 AstroCursus

Chinese Astrologie


De cursus Chinese Astrologie staat nog in de steigers, maar je kunt hier al wel een indruk krijgen. Je maakt kennis met basisbegrippen en je kunt een eenvoudig profiel van jezelf berekenen. Als je een jaardier en het bijbehorende element wilt opzoeken, kan dat via de link ‘De Chinese Kalender’ in de rechterkolom. Dit zijn de onderdelen:

Inleiding: De eerste vier sheets van een presentatie uit 2021.
De Vier Pilaren: Calculator, rest presentatie (hoofdmoot cursus in het kort).
Bronnen: Links naar een paar interessante websites. Informatie over boeken volgt.

InleidingInleiding 1 van 4
Inleiding 2 van 4
Inleiding 3 van 4
Inleiding 4 van 4

Naar boven

De Vier PilarenIn dit onderdeel draait het vooral om de ‘de vier pilaren van het lot’. Pilaren zijn tijdseenheden. Het gaat daarbij in volgorde van belangrijkheid om: jaar, uur, maand en dag. Aan elk van deze tijdseenheden is een dier en een element gekoppeld. De eerste pilaar ‘jaar’ kun je opzoeken in de Chinese kalender via de link in de rechterkolom. Via de calculator hieronder kun je de vier pilaren berekenen, plus je levenspad. Dit LP gaat steeds over een periode van tien jaar. Je kunt het berekenen van LP1 t/m LP10. Waar LP1 begint, is voor iedereen anders. Het start in ieder geval niet bij 0, maar loopt bijvoorbeeld van levensjaren 3-13. LP2 gaat dan verder met 13-23, LP3 met 23-33, etc. Loopt je LP1 van 9-19, dan wordt LP2 19-29, etc. Laat het hieronder voor je uitrekenen:Het verhaal over de vier pilaren kun je downloaden via de link ‘Basisprincipes’ hieronder of in de rechterkolom. Het bestaat uit het grootste deel van mijn presentatie in 2021. Na de lezing heb ik een paar dia's op grijze achtergrond ingevoegd, zodat het geheel ook te volgen is voor mensen die de presentatie destijds niet hebben bijgewoond.

Basisprincipes


Naar boven

BronnenVoorlopig vind je hier alleen een paar interessante websites. Wat boeken betreft, ik noem alvast wat auteurs die je kunt googlen: Roger Elliot, Theodora Lau en Derek Walters. Een veel uitgebreidere lijst volgt.

Website Joyce Hoen:
Dit onderdeel op de website van Joyce Hoen kwam ik vlak voor mijn lezing tegen. Ook zij vraagt zich af waarom dit systeem astrologie heet, maar heeft zich daar verder niet in verdiept. Ik vind haar karakteristieken van de tekens heel aardig. Echter, haar vergelijkingen met de westerse tekens kloppen niet, alleen al omdat de psychologische basis totaal verschillend is. Het is zoiets als appels met peren vergelijken.

Catharinaweb:
Veel informatie, maar de berekening van je ‘maandier’ is niet correct. De korte karakteristieken van de tekens zijn wel handig, maar de uitgewerkte beschrijvingen vind ik niet goed.

Chinese New Year:
Uitgebreide beschrijvingen per teken. Kies je dier via de horizontale balk bovenin. Deze link leidt naar de Rat.

Software voor de Vier Pilaren en Feng Shui:
De calculator op AstroCursus komt hier vandaan. De site bevat ook andere software en een aantal interessante artikelen.

Japanse astrologie:
Interessante website. Gaat over Japanse astrologie, maar die is ongeveer gelijk aan de Chinese, zeker waar het stammen en takken betreft.

Fokkelien von Meyenfeldt ©  1995-2023

Basiscursus: korte inhoud

Vóór je begint
Les 1: Basis
Les 2: Bouwstenen
Les 3: Zon, Maan, Asc & MC
Les 4: Aspecten
Les 5: Overzicht
Trends: enkele cycli

Trends 1-5: hoe bestudeer je trends; de ronden van Saturnus; zelf trends volgen; transits en progressies; transit Saturnus versus progressieve Maan.
Ronden van de Noordknoop.
Chinese astrologie

Inleiding
Calculator: de vier pilaren
Basisprincipes
Bronnen
De Chinese kalender

Home | NAAR BOVEN | sitemap

Laatste versie: zaterdag 16 december 2023