logo fokkelien

 AstroCursus

Basiscursus Astrologie


Onderwerpen

Wat is je ‘sterrenbeeld’?
Geboorte-uur niet bekend?
Geboortehoroscoop berekenen en uitleg ophalen
Zon opzoeken
Tekeningen van Astrodienst


Vóór je begint

In de Basiscursus houden we ons bezig met geboortehoroscopen.
Een geboortehoroscoop is een tekening die onder meer weergeeft in welk dieren­riemteken Zon, Maan en planeten stonden op het moment en de plaats van iemands geboorte. Hieruit kan veel worden afgeleid over iemands aard en aanleg. Over wat je wel en niet uit een geboortehoroscoop kunt lezen, gaat les 1 van de Basiscursus.

Wie zich serieus wil bezighouden met astrologie, moet allereerst een goed inzicht hebben in de betekenissen van de 12 tekens van de dierenriem. Daarvoor zijn de 12 portretten op deze site bedoeld: ze geven een beeld van het dierenriemteken in zijn zuiverste vorm.
Het hangt van de horoscoop als geheel af of en in welke mate een beschrijving op een bepaalde persoon van toepassing is.

Wat is ‘je sterrenbeeld’?

Vaak wordt gesproken over ‘je sterrenbeeld’, maar er zijn 88 officieel erkende sterrenbeelden. Ook zijn de 12 sterrenbeelden van de dierenriem nogal verschillend van breedte. In de 2e eeuw nC heeft de astronoom en astroloog Ptolemaios van Alexandrië de dierenriem daarom in gelijke porties van 30° verdeeld. Hij begon bij het lentepunt (21 maart) met 0° Ram, de volgende 30° noemde hij Stier, etc. Het is daarom juister om de term ‘dierenriemtekens’ te gebruiken. Het gaat dan namelijk niet over de sterrenbeelden, maar over die 12 stukjes van 30°, zoals ze door Ptolemaios zijn ingedeeld. ‘Je sterrenbeeld’ is dat teken van de dierenriem waar de Zon doorheen liep op het moment van je geboorte. Het wordt daarom ook wel ‘zonneteken’ genoemd.
Als je dit beter wilt begrijpen, lees dan par. 3.2 van mijn artikel Een toekomst voor astrologie als wetenschap?

Stel dat de Zon op het moment van je geboorte in het teken Waterman stond. De Zon loopt jaarlijks door dit teken van 22 januari tot en met 18 of 19 februari. Pim Fortuyn bijvoorbeeld is geboren op 19 februari 1948 om 0:15 uur in Velsen. Volgens de Rodden Rating gaat het hier om categorie DD, Dirty Data, oftewel geboortetijd onbetrouwbaar. Hoe dat ook zij, als Fortuyn geboren is op dat uur helemaal aan het begin van de dag, was hij een Waterman, maar om ca 18:00 uur komt de Zon in Vissen. Vergelijk zijn geval ook met dat van Adolf Hitler in les 1. Zie voor meer informatie over de Rodden Rating Bronnen.

Ben je op 21 maart rond de middag geboren, dan kan het zijn dat je al een Ram bent. In de loop van 20 april komt de Zon in Stier te staan. Ben je vroeg op de dag geboren, dan ben je misschien nog een Ram. De precieze tijdstippen verschillen jaarlijks enigszins. Dat geldt overigens ook voor de datums die boven de portretten staan vermeld: het zijn gemiddelden. In sommige jaren komt de Zon bijvoorbeeld pas op 23 juni in de Kreeft of verhuist hij al op 24 oktober naar de Schorpioen.

Dat betekent dat het belangrijk is je geboorte-uur te weten, zeker als je op zo'n grensdatum geboren bent. Met behulp van het geboorte-uur kan precies worden nagegaan wat je zonneteken is.
Waarom het ook voor andere zaken nodig is je geboorte-uur te weten, leer je in de basiscursus.

Naar boven

Geboorte-uur niet bekend?

Weet je je geboorte-uur niet en ben je in Nederland geboren, dan kun je tegen betaling van een paar tientjes je geboorteakte opvragen bij de gemeente waar je geboren bent. In die akte staat het geboorte-uur altijd vermeld. Voor veel ‘buitenlanden’ geldt eenzelfde soort procedure.
Is dat lastig, dan is de moeder gewoonlijk een betrouwbare informatiebron.

Geboortehoroscoop berekenen en uitleg ophalen

Om echt iets te kunnen doen met astrologie heb je een geboortehoroscoop nodig. Als je eenmaal geboortedatum, -jaar, -plaats en -tijdstip weet, kun je deze berekenen via de volgende link naar een handige Nederlandse site waar je gratis een horoscoopfiguur kunt laten maken, compleet met de bijbehorende tabellen, en daarbij een uitleg van zo'n 5 pagina's: Superhoroscoop.nl. Ga als volgt te werk:

 • Voer de gevraagde gegevens in; waar nodig wordt een duidelijke toelichting gegeven.
 • De uitleg verschijnt op het scherm en kan worden afgedrukt, d.w.z.: je kunt het als pdf downloaden naar je PC of laptop en daarna afdrukken. Het document begint met de horoscoop en een aantal belangrijke tabellen (4 pagina's). Op p. 5 begint de uitleg. Als je eenmaal met de Basiscursus bezig bent, zul je merken dat het heel handig is deze informatie zo duidelijk en compact ter beschikking te hebben.
 • Sluit het venster, en je bent weer terug op deze plek.

Met je eigen horoscoop en de tekst heb je een uitstekend startpunt voor onze Basiscursus. Aan het eind van deze inleiding komt een site aan de orde die mooiere en scherpere tekeningen biedt, maar de informatie en de overzichten van Superhoroscoop blijven daarnaast handig:

 • Je leert aan de hand van je eigen horoscoop de tekening te lezen.
 • Je kunt de uitleg gebruiken als basis voor het maken van een echt betekenisvolle beschrijving.
  Zoals dat bij alle via de computer gemaakte duidingen gaat, bestaat de verklaring uit een opsomming van de gegevens die in de horoscoop te vinden zijn, met daaronder een toelichting. Het is een leuk begin, en het verhaal dat Superhoroscoop levert is behoorlijk goed. Maar zinvol duiden van een horoscoop houdt meer in dan een toelichting in de vorm van een lijst eigenschappen. In de Basiscursus leer je de eerste beginselen van het lezen en het geïntegreerd uitleggen van een horoscoop, zodat er een samenhangend portret ontstaat.
 • De uitleg van Superhoroscoop kun je als een steun in de rug gebruiken, door bijvoorbeeld (op basis van wat je aan het leren bent) te bepalen wat wel en wat niet belangrijk is.

Naar boven

Zon opzoeken

De figuren zien er ingewikkeld uit, maar al vanaf les 2 van de Basiscursus kun je ze lezen. Hier laten we je alvast zien hoe je uit (gegevens bij) de tekening kunt opmaken wat je zonneteken is.

horoscooptekening
horoscooptekening

horoscooptabelHierboven zie je twee versies van dezelfde horoscoop. Het gaat om de oudste van een tweeling, geboren op 22 november 1966 in Wolvega om 09:00 uur.
Bij een horoscoopfiguur worden ook altijd een aantal tabellen afgedrukt waarin belangrijke info uit de tekening bij elkaar wordt gezet. Rechts zie je één zo'n tabelletje, waarin de standen van de planeten tot op de seconde nauwkeurig zijn aangegeven.
Hier zie je dat de Zon (Sun) 29° 34' 9" in Sco staat, dat wil zeggen in Scorpio (Schorpioen).

horoscooptabelDe jongste van de Friese tweeling is om 19:15 uur geboren in Heerenveen. We laten hier alleen de planetentabel zien, en daar wordt duidelijk dat de Zon (Sun) nét in Boogschutter staat (Sag, Sagittarius of Boogschutter).

In de Basiscursus kom ik op deze horoscopen terug.


Naar boven

Tekeningen van Astrodienst

De bovenste horoscoop is gemaakt via de al genoemde Superhoroscoop, de onderste en de tabelletjes zijn van Astrodienst. De tekeningen van Astrodienst zijn heel duidelijk en scherp. We raden je dus aan die te gebruiken voor de cursus. Ga als volgt te werk:

 • Klik op de homepage rechtsboven op ‘Free Horoscopes’
 • Ga naar de derde kolom ‘Horoscope Drawings and Calculations’
 • Kies daar de eerste optie ‘Chart Drawing, Ascendant’
 • Er verschijnt een popup-schermpje waarin je de gegevens in kunt vullen.
 • Als je dat gedaan hebt, klik je op ‘Go’ en krijg je de horoscoop op je scherm.
 • Je kunt een account aanmaken (gratis) en vervolgens eenmaal gemaakte horoscopen opslaan.
 • Voor afdrukken moet je wat betalen, maar je kunt ook met het Knipprogramma van Windows een schermafdruk maken van de horoscoop en de bijbehorende tabellen. Sla deze schermafdruk op als afbeelding en kies daarvoor het png-formaat. Daarna kun je de horoscoop printen.

Overigens heeft Superhoroscoop grote en duidelijke tabellen in het Nederlands. Je kunt er voor kiezen die tabellen te printen, maar de horoscooptekening van Astrodienst te gebruiken.Fokkelien von Meyenfeldt © 1995-2022

Home | NAAR BOVEN | sitemap

Laatste versie: dinsdag 22 februari 2022